May 18, 2009

Utflyktsmål i Köpenhamn - Klunkehjemmet


Ett stenkast från Nationalmuseum vid Fredensborgs Kanal i Köpenhamn ligger grosshandlarfamiljen Christensens bevarade Klunkehjem, en 10-rumsvåning från slutet av 1800-talet. Här har tiden stått stilla i över hundra år, men den ombonade klunkestilen känns ändå aktuellt. Anledningen till att allt finns kvar i stort sett oförändrat beror på att döttrarna Gerda och Ellen Christensen bodde kvar och bevarade hemmet fram till sin död 1963, då det testamenterades till det Danska Nationalmuseet. Klunkestilen har fått sitt namn av de klunker eller tofsar som pryder draperikanter, möbeltyger och gardiner. Turkiskt inspirerade textilier var högsta mode under klunketiden, som nådde sin kulmen från ca: 1880 fram till sekelskiftet.

Detta murriga, överlastade viktorianska stilideal har länge setts över axeln, men nu börjar intresset för denna epok att så sakteliga vakna till liv. Det mörka, blandade, orientaliska modet är på uppåtgående och som oftast annars är det 30-åringarna som visar vägen.

Klunkehjemmet är verkligen värt ett studiebesök, och en inspirationskälla om man har ögonen öppna för nya möjligheter och ser på hemmet utan skygglappar eller förutfattade meningar.

Höger foto: Anders Norrsell, Jönsson Bilder AB.

No comments:

Post a Comment