Jun 28, 2014

Strandridaregård från 1700-talet med raukar till salu. Kulturhus i Kyllaj, Gotland...

Utgångspriset för gården i Kyllaj är på fem miljoner kronor. Då får man ett hus med anor, minst sagt. Gården är omnämnd av Carl von Linné 1741 och var hemvist åt den mytomspunne strandridaren Johan Ahlbom.

Totalt är fastigheten på 20 000 kvadrat. Boningshuset är på 200 kvadratmeter med sex rum och ett gammaldags kök. Till det finns en oinredd vind och en källare. Då museigården är ett byggnadsminne får man varken ändra eller förstöra stommen, planlösningen eller ytskikten, säger Tor Sundberg på länsstyrelsen. Men han tror ändå att det går att till exempel driva caférörelse utan att den historiska miljön skadas om man gör det på husets villkor.

Man får bo i huset och länsstyrelsen kan möjligen tillåta en varsam indragning av el, vatten och avlopp. Vill man installera några mer moderniteteter, till exempel ett kök, så kan det vara möjligt på den oinredda vinden, men då får man klara sig utan extra ljusinsläpp.

Byggnadsantikvarien Johan Gardelin på Gotlands museum har tagit fram en vårdplan för gården, en gammal kalkpatronsgård som karolinen och senare strandridaren Johan Alhbom lät bygga. Utmärkande för gården är till exempel korsvirkesgavlarna, som annars syns mest på hus i Visby. Den sexdelade planen med en stor sal rakt in i byggnaden.

Både Tor Sundberg på länsstyrelsen och Johan Gardelin på Gotlands museum hoppas att det även i framtiden kan bli någon form av publik verkamhet på gården. Och mäklaren Leif Bertwig, som fått uppdraget att sälja Strandridaregården, säger att flera köpare haft sådana tankar.

Trots oro för att delar av det gotländska kulturarvet säljs, tror Leif Bertwig att privata ägare ibland kan vara bra för den här typen av objekt.

– Det finns mycket starka krafter för att bevara Gotlands kulturarv även under nya förutsättningar.

Enligt vissa skall det dessutom spöka på gården, Mer om detta kan du läsa här.
Det sägs också att man absolut inte får ta något från Strandridaregården. Skulle man göra det kommer man att drabbas av olycka. Det finns berättelser om hur den som gjort det, skadats allvarligt eller till och med dött.

Jag får verkligen hoppas att intentionerna för strandridaregården i Kyllaj går i uppfyllelse för berörda parter och att någon med kunnande och ansvar för att bevara huset och den unika miljön blir nya ägare, inte någon obildad klippare med mer pengar än vett som är så vanligt förekommande nu för tiden.

Delar av texten kommer från:
Hela Gotland
Sveriges RadioNo comments:

Post a Comment