Jun 10, 2013

Vikskärmar - Bra vid inredning, kan helt förändra ett rum...

Vikskärmar, är bland det bästa som finns att använda i inredning för att  förändra ett rum och ge det ett nytt uttryck. 


Vikskärmar var populära under den tidigare delen av förra seklet - dom lindrade drag, gömde dörrar som användes av tjänstefolket, gav en diskret plats för damer att byta kläder eller klä av sig (som i äldre filmer). Dessutom var dom ofta otroligt vackra.

Idag har vi andra metoder att hålla drag borta, få av oss har tjänare (vissa dagar skulle jag inte något emot en sådan), och vi är inte lika blyga vid klädbyten eller avklädning. Så varför behövs de i dagens inredning?

Om du frågar en professionell inredningsdesigner om tips för att få till en känsla i ett rum, så ligger ofta vikskärmar högt på deras lista. Skärmar kan verkligen dekorera ett rum, och lägga till en känsla av glamour eller exklusivitet, särskilt om den är klädd i lyxigt tyg eller lackade med exotiska landskap / natualistiska motiv. Det finns massor av olika skärmar att tillgå, från lyxiga till enklare patinerade och robusta med bohokänsla. De är praktiska objekt för att dela upp rum i olika ytor, för att dölja saker eller för att ordna till en egen avskärmad vrå.

Äldre vikskärmar är attraktiva objekt och inte helt billiga, men det bästa är att de inte är dyra att tillverka själv och inte så svårt heller. Plywood sågade till önskat mått, några gångjärn, litet målarfärg eller foder och ett läckert tyg. Om du söker på nätet efter instruktioner får du många träffar.  

Som sänggavel.

Här som dekoration på väggen.

I trä eller orientaliskt.

Luftigt klädd i tyg eller Victorianskt.

Med handblåst glas (fasansfullt om den tippar).

Kinesiskt eller indiskt.

Mer kinesiskt.

Av patinerade gamla garderobsdörrar eller i bambu.

Med sakrala förtecken eller i metall.

Patinerade garderobsdörrar.

Med dekorativa motiv.

Mer dekorativa motiv.

1 comment:

  1. Vilken bra idé att uppmärksamma skärmar.

    ReplyDelete