Jul 7, 2009

Han ser framtidens bosök


Läste artikeln "Han ser framtidens bosök" om HemNet i DN, och kan bara hålla med kommentatorn Lisa. Man har inte brytt sig ett dugg om användarna, utan bara lyssnat till IT-nördarna.
Man kan inte själv längre välja vilket område man vill söka i genom att skriva in t.ex. Södermalm. I stället måste man välja förhandsvalen som "Katarina/Sofia" och/eller "Maria/Gamla Stan/Högalid". Med resultatet att man måste vada genom en massa icke relevanta ointressanta sökresultat från Hammarby Sjöstad och andra närliggande områden för att hitta Södermalmsobjekten. Ett klart nedköp i användarvänlighet för de som söker bostad.

Skall man dra upp andra aktörer i fastighetsbranchen som premierar IT-nörderi framför användarvänlighet och som man drar sig för att besöka, så är väl förstaplatsen vikt för Bjurfors Fastighetsmäkleri. Deras alternativ för att titta på bilder på objekten till salu, är verkligen skitnödigt nörderi i kubik.
Ett script som först gör om storleken på besökarens webläsarfönster (en plåga om man som de flesta nu för tiden öppnar nya sidor i nya flikar). Dessutom laddar inte bilderna i bakgrunden som i andra enklare användarvänliga lösningar, utan varje bild laddar först när man klickar på länken för nästa bild. Tar evigheter med dagens internettidräkning.
Hela scriptet och bildvisningen är bara bedrövligt för användarna. Jag undrar vad Nielsen ger för rating på denna användarvänlighet. Dags att avskeda några IT-Nissar som absolut är helt fel för sitt jobb?

Ett bra exempel på fungerande användarvänlig bildvisning är Husman Hagberg. Högerklicka på länken "Visa alla bilder" på ett av deras objekt och välj alternativet "Öppna i ny flik". Resultatet är att bilderna laddar blixtsnabbt, utan att ändra storleken på webläsarfönstret. Enkelt, funktionellt och användarvänligt, utan att försöka vara coola med ett ack så hjärndött script som Bjurfors föredrar.

No comments:

Post a Comment