Jul 16, 2009

Det är lätt att vara gnällspik...


Jag har verkligen försökt att vara positiv och framhålla bra exempel på inredning. D.v.s. design gjord med känsla, finess, kvalitet och integritet. Men tyvärr så översvämmas bostadsrättmarknaden av dess raka motsats, så det går helt enkelt inte att låta bli att slå ned på dylika objekt. Fantasilösa interiörer som influeras av de menlösa och tidstypiska "homestaging"-projekt som visats på TV, och den än mer smaklösa blinginredningen från cribsprogram. God smak och stil får stryka på foten. Istället är det utslätning och massiva smaklösa ombyggnationer som står i fokus.
Vandaliseringen av sekelskiftslägenheter frodas genom att flytta köken in i vardagsrummet för öppen planlösning. Man förstör serveringsgångar med dess snickerier och närliggande toaletter för att installera hemmaspa med jacuzzi, bastu och kitchiga duschkabiner. Man målar trägolv svarta eller vita. Listan går att göra hur lång som helst.
Bostäder med sådana ombyggnader är inte till för att bo i / trivas i, utan är bara till för att imponera (det man inte har i huvudet, får man ha under huven).

Det sorgliga i ovanstående är följande.
För det första ligger det oftast arkitekter bakom ombyggnationerna. Detta innebär att de inte bara står bakom en stor del av den utslätade arkitektur som sprider sig i de flesta städer, de står dessutom bakom vandaliseringen av det kulturarv som den invändiga sekelskiftesarkitekturen innebär. Håll fingrarna och pennorna borta!
Den andra sorgliga aspekten är att det blir kommande bostadrättägare som får betala för det hela. Dels vid köpet genom att säljaren vill ha extra (som jag hoppas de inte får) för ombyggnadens skrytförstörelse, dels vid den omfattande saneringen som fordras för att återställa lägenheterna till beboeligt skick igen.

En intressant iaktagelse jag lyckligtvis gjort är att många verkar tycka detsamma som jag. Många av dessa stolpskott till objekt ligger kvar mycket längre än genomsnittet på t.ex Hemnet.
Lägenheter utan gräslig modernisering / ombyggnad säljs oftast på någon månad med tillhörande attraktiv budgivning för säljaren. De "stylade" vandaliserade lägenheterna finns kvar i upp till ett halvår eller mer, innan någon förbarmar sig (förmodligen till ett pris en bra bit under ursprungspriset).

Ett exempel på det senare fallet är följande lägenhet som varit uppe till salu sedan tidigt i våras utan intressenter. Ett fantastisk läge på Mosebacke torg uppväger inte den överstylade interiören. Stolpskott eller inte, döm själv.
Varför vill inga bjuda på detta objekt, hmmm?
Modigt av arkitekten att gå ut med namnet i detta sammanhang, något som är ganska ovanligt.


Exempel på flyttat kök är följande objekt som ligger på Birkagatan. Förutom det gräsliga, fantasilösa köket som man bara vill lämna och glömma, är lägenheten inte oäven. Ägarna har behållit det mesta i orginal (med allför mycket vitfärg), så flyttar man tillbaka köket till sitt ursprungliga läge blir det genast bra igen. På ritningen är det inte svårt att se var det tidigare legat. Tyvärr så måste 60-70% av delarna i det nuvarande köket kasseras, då de är gräsligt inadekvata designmässigt.

No comments:

Post a Comment