Nov 1, 2013

Industrilampor 1 - Gamla och patinerade för rätt stämning & inredningslook...

Inredningtrenden med industrilook har även gett ett lyft för de flesta äldre prylar och inredningsdetaljer som har med industri att göra. Bland de mest populära sakerna att försöka få tag på är bord, stolar, skåp, hurtsar och lampor, och i detta inlägg tänker jag koncentrera mig på just lampor och belysningsarmaturer med vintageanor.

Det mesta när det gäller gamla industrilampor går hem i stugorna och våningarna. Priserna brukar börja runt 500-600 kronor för de enklaste (som ändå ofta har karaktär och patina) och kan stiga upp till 15-20'000 för de mer ovanliga hi-techbelysningarna (för den tiden). Det finns även nytillverkade patinerade lampor i gammal stil, men det är "the real deal" som gäller om man är en riktig inredningsnörd. När det gäller modeller och utseende, så finns allt från enkla tak, bord, vägg och golvlampor, till avancerade lampor i steampunkstuk, art deco, rocket man, high techstil etc. i alla dåtidens snygga material. 

Lamporna kommer från alla typer av verksamheter som lätta och tunga industrier, lagerlokaler, bondgårdar, kontor, teatrar o.s.v., och det mest extrema jag sett var ett flodljus från ett slagskepp. Varje säljare med självaktning av dessa lampor har oftast gått igenom dom och renoverat slitna och icke fungerande delar med nya som är anpassade till dagens typ av glödlampor och säkerhetskrav. På loppisar, Tradera, Blocket och eBay etc. är det kanske lite si och så med detta.

Utbudet i Sverige är inte så hävligt utom hos några få specialister, så störst chans har man om man scannar Blocket och Tradera och kollar på loppisar. Alternativet är annars internet.

I detta inlägg har jag lagt upp bilder på bord och golvlampor, och i morgon följer ett inlägg med bilder på tak och vägglampor.No comments:

Post a Comment