Mar 19, 2009

Art Deco - Tjugotalsklassicism...


Art Deco smög igång i Paris under det sena 1910-talet, men det var först efter det I:a världskrigets slut som det verkligen satte fart. Det fortsatte sedan att dominera design och inredning fram till oroligheterna innan det II:a världskriget.
Art Deco slog även igenom bland bredare samhällsgrupper tack vare massproduktion, så mer människor hade möjlighet att inreda sitt hem i Art Deco-stil. Resor och Afrikanska safaris var inne, och skinn, elfenben, pärlemor och skäldpaddskal inkluderades i stilen. Efter upptäckten av Tut-Ankh-Amuns gravkammare, så blev det sfinxar och pyramidutsmyckningar på mycket av Art Decoprylarna.

Kännetecken
Geometriska och kantiga former.
Krom, glas, skimrande tyger och speglar.
Stiliserade bilder av flygplan, bilar, tåg, atlantångare och skyskrapor.
Naturmotiv som soluppgångar, snäckor och blommor.
Teatraliska kontraster - Blankpolerat trä och svartlackade föremål tillsammans med siden och skinn.

Influenser
Art Nouveau (Jugend) - Art Deco behöll naturmotiven från föregångaren, men ersatte de flytande linjerna och pastellfärgerna med djärvare material och färger som krom och svart.
Kubismen - Konstnärer som Picasso experimenterade med ytor, vinklar och geometriska former.
Hollywood - Det glamorösa Hollywood bidrog med skimrande tyger, dämpad belysning och speglar. Cocktailkabinett och röktillbehör blev högsta mode.

Inred i Art Deco
Möbler - Djärva, strömlinjeformade linjer på möblerna, och i enstaka delar i stället för i grupper.
Tyger - Satsa på enfärgade tyger eller tyger med geometriska mönstar. Lägg till färgklickar i form av skimrande kuddar utan mönster.
Golv - Polerade parkettgolv funkar perfekt. Linoleumgolv med abstrakta mönster eller schackmönstrada svartvita vinylplattor är också tidstypiskt.
Mattor - Stora och med geometriska mönster.
Eldstäder - De öppna spisarna var ofta stora och djärva i designen med plattor i rosa, grönt eller biege.
Färger - I hallar och entreèr passar djärva färgkombinationer som silver, svart, krom, gult och rött. I sovrum och sällskapsrum grönt, biege och cream.
Skåp, byråer, garderober - Ljusa fanerade träslag i enkla former för att upprätthålla den ljusa luftiga känslan.
Design - Trapprofilen är essensen i Art Deco och hittas i allt från tavelramar till uplights. Även blixtar, sparrvinklar (chevrons) och zickzackmönster förekommer.
Lampor - Kvinnliga figurer som håller lampkupan är tidstypiskt, och det är lätt att hitta nutida reproduktioner. Kolla även efter kromade objekt, glas och nya material för tiden. Glas var ofta etsat, sandblästrat eller emaljerat i stället för färgat.
Som vanligt är det Blocket, Tradera och auktioner som gäller, men det finns även nytillverkat i Art Decostil.

Tidstypiska referenser
NK-möbler av Axel Einar Hjort
Hooverfabriken i Middlesex
Miami Beach Florida

No comments:

Post a Comment