Jul 9, 2014

Smäcker och snygg teaklampa från 60-talet...

Jag höll på att glömma lampan i teak vi hittade samtidigt som det första paret ekstolar (gårdagens inlägg). Typiskt 60-tal med en snygg och graciös design. Vi var egentligen inte ute efter en lampa, men när vi såg den här kunde vi inte låta bli att öppna plånboken. Allt var rätt, utseende, utförande, skick och pris.

Tygskärmen är tidstypisk, men var väldigt smutsig och ingrodd. Efter tvätt blev den bättre, men jag tycker den stretar väl mycket i underkant då vecken planar ut och inte går hela vägen. Förmodligen blir det till att sy en ny skärm i ett passande tyg, men det är inget som brådskar då den ändå funkar.

Något som dessvärre omgående behövde åtgärdas var att lampfoten i sig hade fått en kraftig knäck och var sned och lutade betänkligt i den övre delen. Dessbättre är den tillverkad i en genomtänkt modulkonstruktion så att den lätt gick att skruva isär i små beståndsdelar. Centrumröret i metall som ger stadga åt hela lampfoten och även huserar elsladden kunde väldigt försiktigt böjas rätt och riktas upp. När alla delarna var tillbaka på plats och lampan ihopskruvad, så var den som ny igen. Därefter följde en inoljning för att få tillbaka lystern i trädetaljerna. Inget elektriskt behövdes bytas.
Lampan är ett härligt fynd, den ser bra ut, ger ett bra allmänljus och den passar in i omgivningen och pryder sin plats. Så länge som jag slipper att umgås med oestetiska spottar (som det gödslas friskt med nu för tiden) är jag ganska nöjd.

No comments:

Post a Comment