Sep 26, 2013

Sten och trä - Inredning som lever och blir vackrare...

Sten, tegel och trä är utan tvekan de vackraste byggmaterial som finns att tillgå, både till exteriör och interiör. Nedan följer några exempel på vad jag syftar på när det gäller interiören (tyvär inga svenska exempel). Patina genom dagligt bruk och användning gör det hela bara skönare med åren.

Det är samma sakt med innerstadsinterörer i äldre hus här i Sverige, men det är det tyvär inte många andra som tycker för tillfället. När man ser gamla fina sekelskiftslägenheter till salu på t. ex. Hemnet, så ser de flesta ut som om hade legat i ett nybyggt hus i Hammarby Sjöstad i stället. Det är sänkta tak, inbyggda spottar, flyttade kök, öppen planlösning, spastylade enorma badrum, gamla trägolv ersatta med olika kakel och stenplattor o.s.v.
Jag kan tänka mig hur det kliar i fingrarna på vissa inredningsintresserade att klä in väggarna här under med gipsskivor, sänka taket för spottar och vitmåla bjälkarna, byta ut golven mot den allenarådande vita marmorn etc.

Någon gång måste väl folk tröttna på dessa trendstylade miljöer och inredningar och i stället vilja ha lägenheter i orginaltappning och med design från när dom byggdes. Kommer det att finnas några kvar, eller är de en utrotningshotad företeelse?No comments:

Post a Comment