May 12, 2013

Tavelvägg, gallerivägg, gallery wall...

Galleriväggar är verkligen på tapeten nu för tiden, och kan i grunden helt förändra ett rum och ge det en helt ny karaktär.

Det finns olika sätt att bygga upp en gallerivägg, och det finns inget som är helt rätt eller fel. Man kan låta en vägg växa organiskt allt eftersom andan faller på, eller man kan noggrannt måtta in galleriobjekten i uppmätta snörräta rader för ett mer formellt intryck. Man kan använda samma färg på ramarna till alla objekt, eller blanda friskt. Smaken är som sagt var som baken, och grunden ligger i vad man vill uppnå med sin tavelvägg.

Jag har förståelse för en tavelvägg med t ex svarta ramar som noggrannt måttats in på en vägg, och som följer färgerna och stilen i rummet. Resultatet blir att väggen blir en integrerad del av rumsbilden. Vågar man däremot lämna sin trygghetszon inredningsmässigt och blanda friskt, så kan resultatet bli något som sticker ut och totalt förändrar intrycket av rummet och ger det en ny dimension.

Det finns några grunder som man kan tänka på för att skapa en tavelvägg. Man kan, som sagt var, blanda friskt men det är bra om det finns linjer som styr ögat horisontellt, vertikalt eller bådadera. Objekten i tavelväggen kan även bilda en väl sammanhållen fungerande grupp, även om linjerna i hängningen saknas. Prova olika kompositioner genom att lägga ut, flytta om och testa olika alternativ på golvet innan ni börjar spika i väggarna.
Jag föredrar att använda enkla stålspikar när jag sätter upp tavlorna, då de flesta väggarna hos oss är av betong. Spikarna slår jag in snett nedåt. Jag undviker olika varianter av plastkrokar.

Sammanhållen grupp i blandade storlekar och några linjer.

Sammanhållen grupp i blandade storlekar och med tydliga linjer.

Spännande och vågat som växer organisk upp i trappan.

 Intet nytt under solen, Gallerivägg i Chatsworth

 Mer från Chatsworth, men där Thomas Gainsborough, John Singer
Sargent och Pierre-Auguste Renoir ingår i samlingarna,

Frisk blandat, men fungerar och ger rätt intryck. 

Sammanhållen grupp med otydliga linjer.

Grupp som skulle kunna synkas ihop mer.

Klassiskt släktgalleri med svajande linjer.

Sammanhållen grupp med frisk blandning och tydliga linjer. 

Bilderna från följande bloggar, ingen särskild ordning.

No comments:

Post a Comment