Jul 30, 2009

Lobotomerat Visbyhus

I min naivitet trodde jag att man hittade de mest förstörda och vandaliserade bostadsrätterna i Stockholm, men nu ser jag att så inte är fallet. Jag sökte på hus till salu i Visby, och råkade ut för det mest lobotomerade och nyrikekitchiga objekt jag sett på år och dag.
Var har känslan för stil, smak och kulturarv tagit vägen? Är det enbart TV:s fel?

I alla händelser så är detta hus så totallobotomerat, att det bästa man kan göra är väl att jämna det med marken?
Huset ligger på Berggränd 8 i Visby, och de ansvariga bakom vandaliseringen
har dessutom mage att ta ut ett överpris på 2 miljoner jämfört med liknande objekt till salu i Visby. De kan inte vara riktigt funtade, som kräver detta av en eventuell köpare. Till det tillkommer ytterligare någon/några miljoner för att riva ut kitchrenoveringen, totalsanera och återställa huset till sitt ursprungliga beboliga och värdiga skick.

Här under följer några bilder på objektet i fråga. Länk till försäljningssidan för huset hittar ni här (upphör att fungera när huset sålts, vilket jag hoppas aldrig inträffar).

Tre bättre, smakfullare, icke vandaliserade Visbyobjekt till salu, som är bra mycket klokare köp.
Objekt 1
Objekt 2
Objekt 3


Bara att kalla huset för Casa Bergsro i Visby säger väl allt!


Inbjudande?


Det utslätade & fantasilösa har fått ett ansikte.


Ännu ett ansikte.


Här har de sparat orginalmålning, Vilken föredömlig, underbar kulturgärning!

Jul 20, 2009

Simon och Tomas på TV3

Såg en sommarrepris nu i veckan på ett av Simon och Tomas program, och det är väl bara att konstatera att grabbarna passerat sitt "bäst före datum" för länge sedan. De lunkar på i samma slentrianmässiga inredningsstil, som inte avviker ett dugg från allt annat utslätat som man ser på inredningsteve dessa dagar.
Det går inte att bygga ett bra TV-program enbart på deras munhuggande, så programmet har definitivt gått alltför länge.

Jag minns de första programomgångarna med Simon då han gjorde fräcka och annorlunda inredningar som var intressanta, och då det inte behövdes någon side-kick och gnabb för att skapa intressanta program. Det är bara att hoppas på att den nya serien "Sveriges fulaste hem" återuppväcker Simons kunskap och känsla för inredning, så man slipper se det slentrianmässiga larvet som dominerat den senaste omgången av programserien.

Jul 16, 2009

Det är lätt att vara gnällspik...


Jag har verkligen försökt att vara positiv och framhålla bra exempel på inredning. D.v.s. design gjord med känsla, finess, kvalitet och integritet. Men tyvärr så översvämmas bostadsrättmarknaden av dess raka motsats, så det går helt enkelt inte att låta bli att slå ned på dylika objekt. Fantasilösa interiörer som influeras av de menlösa och tidstypiska "homestaging"-projekt som visats på TV, och den än mer smaklösa blinginredningen från cribsprogram. God smak och stil får stryka på foten. Istället är det utslätning och massiva smaklösa ombyggnationer som står i fokus.
Vandaliseringen av sekelskiftslägenheter frodas genom att flytta köken in i vardagsrummet för öppen planlösning. Man förstör serveringsgångar med dess snickerier och närliggande toaletter för att installera hemmaspa med jacuzzi, bastu och kitchiga duschkabiner. Man målar trägolv svarta eller vita. Listan går att göra hur lång som helst.
Bostäder med sådana ombyggnader är inte till för att bo i / trivas i, utan är bara till för att imponera (det man inte har i huvudet, får man ha under huven).

Det sorgliga i ovanstående är följande.
För det första ligger det oftast arkitekter bakom ombyggnationerna. Detta innebär att de inte bara står bakom en stor del av den utslätade arkitektur som sprider sig i de flesta städer, de står dessutom bakom vandaliseringen av det kulturarv som den invändiga sekelskiftesarkitekturen innebär. Håll fingrarna och pennorna borta!
Den andra sorgliga aspekten är att det blir kommande bostadrättägare som får betala för det hela. Dels vid köpet genom att säljaren vill ha extra (som jag hoppas de inte får) för ombyggnadens skrytförstörelse, dels vid den omfattande saneringen som fordras för att återställa lägenheterna till beboeligt skick igen.

En intressant iaktagelse jag lyckligtvis gjort är att många verkar tycka detsamma som jag. Många av dessa stolpskott till objekt ligger kvar mycket längre än genomsnittet på t.ex Hemnet.
Lägenheter utan gräslig modernisering / ombyggnad säljs oftast på någon månad med tillhörande attraktiv budgivning för säljaren. De "stylade" vandaliserade lägenheterna finns kvar i upp till ett halvår eller mer, innan någon förbarmar sig (förmodligen till ett pris en bra bit under ursprungspriset).

Ett exempel på det senare fallet är följande lägenhet som varit uppe till salu sedan tidigt i våras utan intressenter. Ett fantastisk läge på Mosebacke torg uppväger inte den överstylade interiören. Stolpskott eller inte, döm själv.
Varför vill inga bjuda på detta objekt, hmmm?
Modigt av arkitekten att gå ut med namnet i detta sammanhang, något som är ganska ovanligt.


Exempel på flyttat kök är följande objekt som ligger på Birkagatan. Förutom det gräsliga, fantasilösa köket som man bara vill lämna och glömma, är lägenheten inte oäven. Ägarna har behållit det mesta i orginal (med allför mycket vitfärg), så flyttar man tillbaka köket till sitt ursprungliga läge blir det genast bra igen. På ritningen är det inte svårt att se var det tidigare legat. Tyvärr så måste 60-70% av delarna i det nuvarande köket kasseras, då de är gräsligt inadekvata designmässigt.

Jul 7, 2009

Han ser framtidens bosök


Läste artikeln "Han ser framtidens bosök" om HemNet i DN, och kan bara hålla med kommentatorn Lisa. Man har inte brytt sig ett dugg om användarna, utan bara lyssnat till IT-nördarna.
Man kan inte själv längre välja vilket område man vill söka i genom att skriva in t.ex. Södermalm. I stället måste man välja förhandsvalen som "Katarina/Sofia" och/eller "Maria/Gamla Stan/Högalid". Med resultatet att man måste vada genom en massa icke relevanta ointressanta sökresultat från Hammarby Sjöstad och andra närliggande områden för att hitta Södermalmsobjekten. Ett klart nedköp i användarvänlighet för de som söker bostad.

Skall man dra upp andra aktörer i fastighetsbranchen som premierar IT-nörderi framför användarvänlighet och som man drar sig för att besöka, så är väl förstaplatsen vikt för Bjurfors Fastighetsmäkleri. Deras alternativ för att titta på bilder på objekten till salu, är verkligen skitnödigt nörderi i kubik.
Ett script som först gör om storleken på besökarens webläsarfönster (en plåga om man som de flesta nu för tiden öppnar nya sidor i nya flikar). Dessutom laddar inte bilderna i bakgrunden som i andra enklare användarvänliga lösningar, utan varje bild laddar först när man klickar på länken för nästa bild. Tar evigheter med dagens internettidräkning.
Hela scriptet och bildvisningen är bara bedrövligt för användarna. Jag undrar vad Nielsen ger för rating på denna användarvänlighet. Dags att avskeda några IT-Nissar som absolut är helt fel för sitt jobb?

Ett bra exempel på fungerande användarvänlig bildvisning är Husman Hagberg. Högerklicka på länken "Visa alla bilder" på ett av deras objekt och välj alternativet "Öppna i ny flik". Resultatet är att bilderna laddar blixtsnabbt, utan att ändra storleken på webläsarfönstret. Enkelt, funktionellt och användarvänligt, utan att försöka vara coola med ett ack så hjärndött script som Bjurfors föredrar.