May 25, 2009

Jag klarar det inte längre...


Det tar aldrig slut med gräsligt renoverade bostadsrätter i Stockholm till salu, och man kan inte låta bli att undra vart alla osmakligheter är på väg. Förhoppningsvis kanske det bara är något övergående, men då kan man bara beklaga dom stackare som måste gräva djupt i plånboken för att återställa dessa vandaliserade våningar till ett anständigt skick igen.

De första två bilderna kommer från en en gång underbar våning på Hornsgatan 29 B. Skall man ge den ett arbetsnamn, så är väl "white trash möter lottovinst" inte helt fel. Det "spännande arkitektritade köket i rostfritt" tar väl priset, och arkitekten bör vara glad att han/hon ej omnäms med namn och får sitt rykte förstört för all framtid.Nästa objekt kommer jag inte ihåg gatuadressen på, men det kanska spelar mindre roll. Jag brukar uppskatta färg i stället för allt menlöst vitt som syns överallt, men ibland går det över styr. Var det någon form av tapet/armaturrea på Rusta som ligger bakom? Jag har full förståelse varför ägarna vill göra sig av med något så kapitalt misslyckat.

May 21, 2009

Yttersta Tvärgränd 4 - Unik bostadrätt till salu?


Jag hade tänkt att jag skulle dra ned på gnällandet på de osmakligt renoverade och inredda bostadsrätterna som flödar över på Hemnets sidor, och i stället vara mer positiv i mina åsikter. Men tyvärr så höll det hela bara en vecka.

Orsaken är naturligtvis det underbara lilla huset på Yttersta Tvärgränd 4 som för närvarande är till salu. Omgivningen och husets exteriör är helt sagolikt, men tyvärr kan man inte säga samma sak om renoveringen och inredningen. Det som gjorts i det stackars lilla huset är smaklöst, stillöst, kulturlöst, fantasilöst och könlöst, och kan tyvärr bara rubriceras som renoveringsvandalism.

Det underbara lilla huset är totalförstört och ser lika intetsägande ut inuti som de flesta andra nyrenoverade våningarna i dagens Stockholm. Att man har pengar till att köpa vackra våningar och hus innebär automatiskt inte att man stilen och smaken att renovera dom. Snarare är det tvärt om, att pengar och smak absolut inte går hand i hand.

Man kan bara hoppas på att någon ansvarskännande person köper huset och omgående river ut den menlösa och gräsliga inredningen med köket och dess tillhörande vardagsrum och återställer det i sitt ursprungliga skick och återger huset dess själ. Men det är väl att hoppas på för mycket, då den stillösa medelmåttan breder ut sig mer och mer.

May 19, 2009

Dennis Severs Hus i London...


Ett besök i Dennis Severs Hus på 18 Folgate Street i London är väldigt befriande och givande, om man kan frigöra sig från 2000-talets fixering vid moderniteter, trender och hypade inredningsprodukter.

Amerikanen Severs köpte ett nedgånget edwardianskt hus i London 1979, och bodde där fram till sin död 1999. Huset hade lyckligtvis klarat sig från förbättringar och moderniseringar, och hade varken elektricitet, uppvärmning eller varmvatten. Huset inreddes i enlighet med hur en hugenottisk vävarfamilj skulle kunna tänkas bo i slutet av 1700-talet. De tio rummen har sin egen prägel och fungerar som fullstora tittskåp som man kan gå in i.

All inredning kommer från loppisar, marknader, "junk shops" eller är egentillverkade och främst utvalda för sin charm och ej sitt skick. Historiska detaljer är inte det viktiga, utan det viktigaste är helhetseffekten.

Vill du uppleva något annorlunda utöver det vanliga, så missa inte Dennis Severs hus nästa gång du är i London.

May 18, 2009

Utflyktsmål i Köpenhamn - Klunkehjemmet


Ett stenkast från Nationalmuseum vid Fredensborgs Kanal i Köpenhamn ligger grosshandlarfamiljen Christensens bevarade Klunkehjem, en 10-rumsvåning från slutet av 1800-talet. Här har tiden stått stilla i över hundra år, men den ombonade klunkestilen känns ändå aktuellt. Anledningen till att allt finns kvar i stort sett oförändrat beror på att döttrarna Gerda och Ellen Christensen bodde kvar och bevarade hemmet fram till sin död 1963, då det testamenterades till det Danska Nationalmuseet. Klunkestilen har fått sitt namn av de klunker eller tofsar som pryder draperikanter, möbeltyger och gardiner. Turkiskt inspirerade textilier var högsta mode under klunketiden, som nådde sin kulmen från ca: 1880 fram till sekelskiftet.

Detta murriga, överlastade viktorianska stilideal har länge setts över axeln, men nu börjar intresset för denna epok att så sakteliga vakna till liv. Det mörka, blandade, orientaliska modet är på uppåtgående och som oftast annars är det 30-åringarna som visar vägen.

Klunkehjemmet är verkligen värt ett studiebesök, och en inspirationskälla om man har ögonen öppna för nya möjligheter och ser på hemmet utan skygglappar eller förutfattade meningar.

Höger foto: Anders Norrsell, Jönsson Bilder AB.

May 15, 2009

Tack Peder...

Tack Peder för dina åsikter i dagens DN angående vitrollade väggar och menlösa fantasilösa lägenhetsingrepp av mäklarstylister.
Det behövs verkligen fler vackra, fantasifulla och inspirerande alternativ till det intetsägande trendlallande vita som dominerar 98% av alla inredningsbloggar och inredningsreportage.

Det är även roligt och se att det finns andra bloggare med samma inställning, som inte bara springer i flock och okritiskt och lallande tar in de senaste trenderna bara för att det är hippt, som Knallhatten.

Naturligtvis finns det även blogrepresentanter för det menlösa utslätade som oppositionsrådet Johanna Graf, som förmodligen nyligen lagt ned stora summor på att få till ett intetsägande vitrollat opersonligt hem. Hon må titulera sig själv som oppositionsråd för Solna, men ärligt talat Johanna, vem bryr sig om vad du tycker när du förmodligen sitter fast i vitrollerträsket?

May 6, 2009

Bostadsrätt på Tomtebogatan 39 - Vind


Var ute och tittade på HemNet på bostadsrätter till salu, och hittade en helt underbar vindsvåning på Tomtebogatan 38 till salu. Bra läge, härlig planlösning, bra storlek och snyggt inredd.
Helt enkelt ett fantastiskt objekt, om det inte hade varit för att helhetsintrycket av våningen ändå ger ett kitchigt, billigt, menlöst och utslätat intryck genom ett okänsligt, okunnigt och oförståeligt designmisstag som ligger på en bottenlåg nivå. Helt enkelt ett designmässigt stolpskott som är näst intill omöjligt och svindyrt att rätta till.
Kolla in bilderna här under, så ser ni förhoppningsvis vad som är fel och vad som gör att hela våningen ser billig och "tacky" ut.

Hittade ni det? Naturligtvis är det de vitmålade bjälkarna som totalt förstör en i övrigt underbar våning, och det är obegripligt att arkitekten eller ägarna fattat ett så totalt stillöst beslut och bara agerat som menlösa lallande trendslavar.
Varför bygga och inreda en vindsvåning och sedan göra allt för att döda och dölja dess främsta och mest framträdande designegenskap och det som ger den dess karaktär? Slutresultatet är bara menlöst, stillöst, intetsägande och puckat!
May 5, 2009

Stoppa plågsamma bostadsrättsförsök...


Nu är det dags att stoppa alla plågsamma och smaklösa bostadrättsrenoveringar, där man förstör bostäder och inredningsdetaljer som fantastiskt vackra trägolv (genom att att måla dom vita eller svarta i högblanka skitfärger), vindsvånigar med vit- eller svartmålade takbjälkar, förstörda planlösningar med nedtagna väggar för att skapa öppna moderna gräsliga kök etc. Stackars de krakar som ska ta över dessa vandalobjekt om några år, då den nuvarande (högst temporära) smaklösa trenden lyckligtvis ebbat ut.

Alla fula fondtapeter kan jag stå ut med då de är lätta att bli av med, men de målade golven, bjälkarna, förstörda planlösningarna är en helt annan sak.

Ett praktexempel är det gräsliga "penthouse" som jag skrivit om tidigare. Detta är fortfarande till salu efter flera månader, medan andra oförstörda objekt upplagda vid samma tid redan sålts.
Vad säger det om objektet? Jag kan inte dra någon annan slutsats än att marknaden finner bostadrätten oattraktiv och smaklös, och inte i närheten av att vara värd pengarna. Här uppväger definitivt inte den fantastiska utsikten den sabbade lägenheten.
Kollar man bostadsrätter till salu regelbundet så märker man en tydlig tendens, nämligen att liknande vandaliserade objekt förblir osålda mycket längre tid än de oförstörda objekten. Det säger väl allt, att ev. kunder definitivt inte accepterar dessa plågsamma bostadrättsförsök.