Mar 23, 2009

Så var det dags igen - Inredningsvandalism...


Man tror man har sett det mesta när det gäller bostadsrätter till salu, men så dyker det upp nya objekt som tar lägenhetsslakten och den fantasilösa, menlösa smaken till en ny dimension.

Objektet på Odengatan 27 är bland det mest gräsliga "renoveringar" jag har sett bland bostadrätt till salu, på ett bra tag. Jag har svårt att förstå att en del människor vill bo i en så opersonlig, torftig och fantasilöst inredd lägenhet, men smaken är ju som baken.

Det jag inte förstår är hur man kan försöka sälja den när man tröttnat eller fått ebb i kassan, i ett skick som enbart kan rubriceras som inredningsvandalism. Med tanke på utgångspriset (13 900 000), så får den eventuella köparen räkna med ganska saftiga ytterligare kostnader för att återställa lägenheten till ett beboeligt skick igen.
Tyvärr så har det än en gång bekräftats, att pengar och smak inte går hand i hand.

Kolla in objektet här, kommer förmodligen att finnas till salu länge.

Mar 22, 2009

Vackra klockor som inredningsobjekt...


Jag tycker om att besöka andra inredningsbloggar (främst amerikanska och engelska) för att hålla mig "up-to-date" om vad som är på gång, och inspireras.

Anledningen till att det blir amerikanska och engelska bloggar är att de har en mer personlig stil och är mer fantasifulla än svenska bloggares alster. Många av de svenska bloggarna har bara en listning, uppräkning av nya produkter från olika tillverkare, utan några egna åsikter, synpunkter eller kritik. Det finns dock några lysande undantag som jag läser med stor behållning.

Hos "Things That Inspire" hittade jag följande två inlägg, Beautiful Clocks och Beautiful Clocks II.

Inläggen tar upp stora urtavlor som en viktig accent i inredningen, men det roliga är att de sedan går över till den svenska Moraklockan. Det verkar finnas en del sådana i USA, och jag undrar om det var de svenska utvandrarna som tog med dom. I alla händelser verkar dom röna större uppskattning där än här i Sverige.
Bild två här under kommer från Lars Bolander, som är en väldigt framgånsrik svensk inredare/designer i USA.


Mar 19, 2009

Art Deco - Tjugotalsklassicism...


Art Deco smög igång i Paris under det sena 1910-talet, men det var först efter det I:a världskrigets slut som det verkligen satte fart. Det fortsatte sedan att dominera design och inredning fram till oroligheterna innan det II:a världskriget.
Art Deco slog även igenom bland bredare samhällsgrupper tack vare massproduktion, så mer människor hade möjlighet att inreda sitt hem i Art Deco-stil. Resor och Afrikanska safaris var inne, och skinn, elfenben, pärlemor och skäldpaddskal inkluderades i stilen. Efter upptäckten av Tut-Ankh-Amuns gravkammare, så blev det sfinxar och pyramidutsmyckningar på mycket av Art Decoprylarna.

Kännetecken
Geometriska och kantiga former.
Krom, glas, skimrande tyger och speglar.
Stiliserade bilder av flygplan, bilar, tåg, atlantångare och skyskrapor.
Naturmotiv som soluppgångar, snäckor och blommor.
Teatraliska kontraster - Blankpolerat trä och svartlackade föremål tillsammans med siden och skinn.

Influenser
Art Nouveau (Jugend) - Art Deco behöll naturmotiven från föregångaren, men ersatte de flytande linjerna och pastellfärgerna med djärvare material och färger som krom och svart.
Kubismen - Konstnärer som Picasso experimenterade med ytor, vinklar och geometriska former.
Hollywood - Det glamorösa Hollywood bidrog med skimrande tyger, dämpad belysning och speglar. Cocktailkabinett och röktillbehör blev högsta mode.

Inred i Art Deco
Möbler - Djärva, strömlinjeformade linjer på möblerna, och i enstaka delar i stället för i grupper.
Tyger - Satsa på enfärgade tyger eller tyger med geometriska mönstar. Lägg till färgklickar i form av skimrande kuddar utan mönster.
Golv - Polerade parkettgolv funkar perfekt. Linoleumgolv med abstrakta mönster eller schackmönstrada svartvita vinylplattor är också tidstypiskt.
Mattor - Stora och med geometriska mönster.
Eldstäder - De öppna spisarna var ofta stora och djärva i designen med plattor i rosa, grönt eller biege.
Färger - I hallar och entreèr passar djärva färgkombinationer som silver, svart, krom, gult och rött. I sovrum och sällskapsrum grönt, biege och cream.
Skåp, byråer, garderober - Ljusa fanerade träslag i enkla former för att upprätthålla den ljusa luftiga känslan.
Design - Trapprofilen är essensen i Art Deco och hittas i allt från tavelramar till uplights. Även blixtar, sparrvinklar (chevrons) och zickzackmönster förekommer.
Lampor - Kvinnliga figurer som håller lampkupan är tidstypiskt, och det är lätt att hitta nutida reproduktioner. Kolla även efter kromade objekt, glas och nya material för tiden. Glas var ofta etsat, sandblästrat eller emaljerat i stället för färgat.
Som vanligt är det Blocket, Tradera och auktioner som gäller, men det finns även nytillverkat i Art Decostil.

Tidstypiska referenser
NK-möbler av Axel Einar Hjort
Hooverfabriken i Middlesex
Miami Beach Florida

Mar 17, 2009

Simon och Tomas stolpskott...


Så var det dags för ett riktigt stolpskott igen i Simon och Tomas inredningsprogram. Dom åker verkligen berg och dalbana när det gäller jobben.
Dom skall absolut inte försöka göra något själva när det gäller själva arbetet, då de är mer än lovligt taffliga (måtta till en skiva är den enklaste saken i världen). Det räcker mer än väl att låta Simon leka med limpickan.
Låt Simon skapa designen och överlåt resten åt hantverkarna, kom sedan in på slutet och finpynta. Problemet är att det då inte skulle bli bra TV, när man inte får se deras klanterier. Det är väl så TV3 tänker, offra kvalitet för "bra", gnabbigare TV.

Jag kan dock inte låta bli att häpnas över Tomas kommentar då plåtskivan var för liten, kan man inte måla svart ute på bordsändarna (tur att det fanns hantverkare på plats).

Men än värre är Mattes kommentar (på fullt allvar) i ByggLov då det skulle renoveras ett par gamla dörrar som hittats på vinden för ett skafferibygge, och han inte var sugen på arbetet.
"Det finns en anledning till att dörrarna står på vinden, dom har gjort sitt och bör kasseras", okunnighet i kubik.
Anledningen till att de står på vinden och inte huggits upp till brasan för länge sedan är att dom inte behövts för tillfället, utan ställts undan för framtida bruk. Okunnighet, eller har Matte inte alla indianerna i kanoten?

Mar 11, 2009

Bostadsrättens klagan (ett inlägg i designhysterin)


Jag har blivit förnedrad, lobotomerad, och mitt hjärta har slitits ur mig. Allt detta har skett under se senaste åren, och jag är räddningslöst förlorad om ingen förbarmar sig över mig och räddar mig från detta hemska och avskyvärda öde.

Jag måste säga att jag har levt ett lyckligt liv (med ett fåtal inredningsmässiga dalar), och jag har varit nöjd med min tillvaro fram till de senaste åren, då allt totalt raserats.

Jag föddes anno 1893 som en underbar sekelskiftesdröm, skapad av skickliga hantverkare som använde de bästa material i min tillblivelse. Genom åren som gått sedan dess har jag fått kontinuerligt underhåll och uppdateringar av kärleksfulla innehavare. Jag i min tur har givit tillbaka min kärlek genom att ta hand om och skydda dessa mina invånare med en ombonad, skyddande och inbjudande miljö, som hela tiden anpassats till tidens rådande strömningar. Med andra ord så har det varit en helt underbar tid.

Allt detta förändrades år 2006 då min tillvaro slogs i spillror och hela mitt innanmäte förstördes och vandaliserades. Min livsgnista har lämnat mig, och bara ett mirakel kan ge mig tillbaka min gamla prakt, skönhet och stil. Orsaken till mitt eländiga tillstånd är att mina dåvarande ägare fick för sig att jag skulle göras om, uppdateras och stylas om helt och hållet. Jag kommer inte ihåg om det var "inredningsdesigners" eller ägarna själva som genomförde förändringen, men slutresultatet blev i alla händelser så fantasilöst, mediokert, intetsägande och kulturlöst, att sådan vandalism borde vara straffbelagd.

Jag har ej längre någon själ, allt är dött och vitmålat, även mina underbara trägolv. Mina väggar är vitmålade, med gräsliga svartmönstrade fondtaperter i några rum. Alla möbler är svarta eller vita. Mina garderober har dörrar i frostat glas. Till och med i köket (mitt hjärta) är alla mina solida träluckor (som fyllt sin funktion i över 100 år)utbytta mot vita plastiga luckor och lådor i board, spånplatta, vilket bara är sorgligt. Jag är inte längre en bostad, utan en själlös mardröm utan något innehåll eller någon framtid.

Jag hoppas till och med ibland att de ansvariga får uppleva evigheten i en exakt kopia av den bostad de skapat!

Om ingen RÄDDAR MIG SNARAST, är allt hopp förlorat.

Se mitt sorgliga öde på nedanstående bilder, kan det bli mer fantasilöst och deprimerande?


PS, Jag har nyligen även hört obekräftade rykten om att några kollegor fått sina väggar och trägolv svartmålade, men så illa kan det väl inte vara.

Mar 8, 2009

Hade tänkt länka...

Jag hade tänkt länka till en väldigt trevlig lägenhet till salu på Karlbergsvägen, men nu såg jag att en av de bloggar jag läser med stor behållning, That Fox Hunting Man redan gjort det.
Jag kan inte göra annat än instämma i det som That Fox Hunting Man skriver, och kunde inte sagt det hela bättre själv.

En trevlig artikel i Sköna Hem om Wabi Sabi, som handlar om att inreda med slitet, personligt, det icke perfekta. Det påminner en del om Country Style, där det patinerade, litet slitna spelar en viktig roll. I alla händelser bra mycket bättre och intressantare än svartvit fantasilöshet.

Bostadsrätt Kungstensklippan "Penthouse"


Jag har tittat runt litet till på Hemnet och hittat den totala motsatsen till mitt tidigare inlägg om pärlan till lägenhet på Sveavägen.

Motsatsen består av en totalt slaktad och fördärvad funkislägenhet på Kungstensklippan som marknadsförs som "Penthouse". Objektet är helt sanslöst stillöst, identitetslöst, och tveklöst det mest smaklösa jag skådat på Hemnet.

Med tanke på att det bara är liten lägenhet på 73 kvadrat och 2,5 rum, så är priset på 7,3 miljoner bara löjligt och absurt (100.000:-/m2). Varför betala en sådan summa för något med akut saneringsbehov, och som kostar multum att återställa till ett beboeligt skick?
Som jag ser det finns det bara två positiva faktorer med lägenheten och det är altanen och utsikten, men är den verkligen värd 7,3 miljoner?

Länk till objektet. Länken slutar fungera när lägenheten säljs.

Bostadsrätt Sveavägen


Jag tycker om att gå in på Hemnet och titta på bostadsrätter till salu, för att se hur folk inreder sina hem. Man får se det mesta, med exempel från hela skalan av olika inredningsstilar.

Lättast är det att se om det varit designers, homestagare i farten, då allt ser likadant ut från våning till våning. Samma möbler, samma accessoarer, samma färger och samma fantasilösa stil. De flesta påminner om menlösa, utslätade offentliga miljöer, ni vet sådana där som man bara passerar igenom på väg till intressantare ställen.

Emellanåt träffar man dock på riktiga pärlor, som den här bostadsrätten på Sveavägen. Det är inte riktigt min stil, men man kan ändå inte låta bli att kapitulera inför stilen, färgvalet, möblerna, detaljerna, och det konsekventa genomförandet. Trots att det som sagt inte är min stil, så är det ingen tvekan om vad jag väljer om man ställer den mot allt menlöst vitt som florerar i de flesta inredningsreportage nu för tiden.

Mar 4, 2009

Gargoyles


Jag har alltid varit fascinerad av gargoyles, sådana där groteska figurer som sitter uppe på kyrkor och katedraler (Notre Dames är de mest kända) för att leda bort regnvatten från väggarna (innan stuprören). De passar ihop med en medeltida eller gotisk design, och den är inte det lättaste i moderna lägenheter. Lättare blir det om man har ett medeltida slott, som nu under den ekonomiska krisen har en förhållandevis bra prisbild (kolla länkarna här under).

Intressant är att för samma pengar som en större bostadrätt i centrala Stockholm så får man ett renoverat slott eller manor house i Frankrike med massor av mark, 300-1000 m2, pool, vinkällare och massor av attityd och karaktär.Medeltida Manor House från 1438 på ca: 300 m2 underbar interiör och utsikt mot Alperna. Pris ca: 8,5 miljoner. >> Mer info här / på engelska...

Enormt slott från 1500-talet på 600 m2 och med eget kapell. Mark på 16 ha ingår, med murar, ängar, skog och källor. Pris ca 18 miljoner (som de dyrare lägenheterna i Sthlm.). >> Mer info här på engelska...

Fantastiskt slott från 1300-talet i södra Frankrike på ca:1900 m2 och tillhörande kapell. Mark på 10 ha med uppvuxna träd, bäck med egen källa och tennisbanor. Kräver renovering. Pris ca: 18,5 miljoner. >> Mer info här på engelska...

Underbart helt renoverat 1300-tals Manor House i södra Frankrike på 450 m2 och massor av atmosfär och känsla. Pool och 1 ha mark. Pris ca: 12,7 miljoner. >> Mer info här på engelska...

Mar 3, 2009

Egyptisk Aveny I London...


Såg ett inlägg hos Architect Design om en egyptisk aveny på Highgatekyrkogården i London, som verkligen är vacker och inbjudande. Jag kan bara hålla med Architect Design, varför har vi inte sådana här?
Min fru åker till London i påsk och då hoppas jag att hon kan ta några egna bilder på avenyn, om hon kommer i närheten.

Mar 2, 2009

Bra inspirationsbilder...


Hittade den här bilden på en underbar sittgrupp läshörna av designern Katie Ridder, som får alla svart / vitdesignade rum som svämmar över i tidningar och hemstylingbloggar att se mediokra och fantasilösa ut. Våga använda färg, och sluta springa i flock.Ett par ide / inspirationslänkar

LivingEtc

Guldkant på tillvaron...